Rogaland Kontrollutvalgssekretariat

Om kontrollutvalgene

Hva er et kontrollutvalg?

Kontrollutvalget er et lovpålagt utvalg med en avgjørende rolle i kommunens egenkontroll. En velfungerende egenkontroll styrker innbyggernes tillit og er viktig for å sikre effektiv og riktig bruk av kommunens ressurser. Kontrollutvalget kan beskrives som kommunestyrets redskap i å sikre innsyn og kontroll med kommunens virksomhet. Kontrollutvalgets hovedoppgaver er å påse at kommunen:

  • opptrer i tråd med lover og bestemmelser

  • iverksetter og følger opp vedtak fra kommunestyret

  • arbeider effektivt og med fokus på produktivitet og innbyggernes beste

Som en del av det generelle tilsynsansvaret, er utvalget også tillagt enkelte konkrete oppgaver. Kontrollutvalget skal blant annet:

  • gi uttalelse om kommunens årsregnskap

  • utarbeide planer for forvaltningsrevisjon og eierskapskontroll

  • rapportere til kommunestyret om gjennomførte forvaltningsrevisjoner og eierskapskontroller

Utvalget skal også følge med på at kommunens selskap blir drevet i tråd med kommunestyrets vedtak. Videre skal kontrollutvalget påse at kommunen har en forsvarlig revisjonsordning, både når det gjelder regnskaps- og forvaltningsrevisjon.

Kontrollutvalgets arbeid reguleres av Kommuneloven og etter egen forskrift om kontrollutvalg.

Kan jeg som innbygger klage på kommunale vedtak til kontrollutvalget?

Kontrollutvalget er ikke et klageorgan, og har derfor ikke anledning til å behandle klager på enkeltsaker. Kommunene har egne klageorganer som behandler slike saker.

Kontrollutvalget har ikke myndighet til å overprøve politiske vedtak som er fattet, det gjelder også vedtak fattet etter delegasjonsfullmakt. Kontrollutvalgets hovedfokus skal være å drive systemkontroll. Det kan være å undersøke henvendelser som indikerer svikt i den kommunale saksbehandlingen. Kontrollutvalget skal i tillegg forvisse seg om at kommunen følger gjeldende lover og regelverk.

Kontrollutvalget kan behandle henvendelser fra innbyggere eller andre aktører som mener de har en sak for kontrollutvalget. For hver henvendelse må det vurderes om den hører inn under kontrollutvalgets oppgaver. Dersom enkelthenvendelser indikerer svikt i systemer og rutiner, kan det bli en sak for kontrollutvalget. Det er viktig å huske på at kontrollutvalget ikke er et klageorgan, og at det derfor ikke behandler klager på vedtak som har vært til administrativ behandling. Det betyr at kontrollutvalget alltid ser på det helhetlige systemet, og ikke fatter vedtak som retter seg mot én enkeltstående innbygger. Dersom kontrollutvalget skal fatte vedtak som binder kommunen, må dette videresendes kommunestyret for endelig behandling.

Kontrollutvalget er imidlertid kun pålagt å behandle saker som kommer direkte fra kommunestyret.

Hvem er medlem i kontrollutvalget?

Kommunestyret velger kontrollutvalgets medlemmer og varamedlemmer, og blant disse leder og nestleder. For å sikre tilstrekkelig kontakt mellom kommunestyret og kontrollutvalget, er det et krav at minst ett av medlemmene skal sitte i kommunestyret. Krav til uavhengighet og nøytralitet i kontrollutvalgsarbeidet medfører at et medlem av kontrollutvalget som hovedregel ikke kan ha andre politiske verv eller være ansatt i kommunen. Kommuneloven § 23-1 stiller krav til at utvalget skal ha minst fem medlemmer.

Hvem forbereder sakene for kontrollutvalget?

Kontrollutvalget skal ha en selvstendig og uavhengig administrasjon som verken er underlagt den som blir kontrollert (kommunen) eller den som kontrollerer (kommunens revisor).

Rogaland Kontrollutvalgssekretariat er administrasjon for kontrollutvalgene i Sør-Rogaland. Sekretariatet skal se til at sakene som behandles av kontrollutvalget er forsvarlig utredet og at utvalgets vedtak følges opp i kommunen. Sekretariatet har møteplikt på kontrollutvalgets møter.

Samarbeid med kommunens revisor

Kontrollutvalget samarbeider tett med kommunens revisor. Revisor har møterett.

Følgende revisjonsselskap leverer tjenester til kommunene i Sør-Rogaland:

  • Rogaland Revisjon IKS

  • KPMG